De dag van de Palliatieve Zorg

Op zaterdag 11 oktober wordt overal ter wereld even stilgestaan bij de palliatieve zorg. In Nederland is het thema dit jaar: Van betekenis tot het einde. Kwetsbaarheid en dood horen bij het leven van iedereen, oud én jong….

De dag van de Palliatieve Zorg

Op zaterdag 11 oktober wordt overal ter wereld even stilgestaan bij de palliatieve zorg.

 

In Nederland is het thema dit jaar: Van betekenis tot het einde.

 

Kwetsbaarheid en dood horen bij het leven van iedereen, oud én jong. Toch denken veel mensen daar pas over na wanneer ze ziek zijn en niet meer beter kunnen worden. Dat is jammer, want wanneer mensen eerder nadenken over hun eindigheid en de keuzes die ze willen maken, geeft dat rust in de stervensfase.

Ook in Almere willen we bereiken dat mensen tijdig en vaker nadenken over het levenseinde en hun wensen daaromheen. En dat ze deze bespreken met hun naasten en/of zorgverleners.

 

Ons eigen NPZA heeft daarom rondom deze datum de volgende activiteiten gepland:

  • Symposium “Leven tot het einde” op dinsdag 21 oktober
  • Nascholing euthanasie en palliatieve sedatie op dinsdag 28 okt. en op dinsdag 11 nov.
  • Prijsuitreiking van de poëziewedstrijd op donderdag 9 okt. Deze jaarlijkse poëziewedstrijd helpt scholieren om over een plotselinge verlies te schrijven.

 

Graag willen we u ook vertellen dat we als NPZA momenteel druk bezig zijn met het Zorgpad Stervensfase en met PATZ en PACT.

  • Het Zorgpad wordt momenteel uitgerold over Almere. Dankzij de eenduidige wijze van rapporteren is de zorg in de laatste levensdagen duidelijk en overzichtelijk.
  • PaTz staat voor palliatieve thuiszorg en heeft tot doel de samenwerking tussen huisartsen en wijkverpleegkundigen in de palliatieve fase te bevorderen. De eerste pilot in Almere is al gestart.
  • PACT staat voor Palliatief consult team, en is onderdeel van het Zorgpad Palliatieve Zorg in ons Flevoziekenhuis.

Rob Bekkering, voorzitter Netwerk palliatieve zorg Almere